logga1      logga2
meny

  ««  Till förstasidan  

Hembygdsmuseet i Bången

Bångens skola byggdes 1892, och fungerade som skola fram till 1954. På vinden finns ett skolmuseum med gamla bänkar och undervisningsmaterial. I det som var lärarinnans bostad och skolsalen finns delar av samlingen av bruksföremål, kläder mm.
Hembygdsföreningen äger nu skolbyggnaden och de kringliggande byggnaderna, som flyttats hit av föreningens medlemmar.

Här finns ett soldattorp från 1600-talet, med tidsenliga inventarier. I soldattorpets ugn bakas tunnbröd på hembygdsdagarna. Dessutom finns en torpstuga med möbler och föremål som visar hur man levde i början av seklet, samt en ladugård i rundtimmer från slutet av 1700-talet. Vi har en smedja i 1800-tals stil, komplett med bälg och övrig utrustning. Se bild nedan. För besök, kontakta Birgitta Oscarsson, tel. 0522-87141 .

I Cederslund i Skredsvik ligger ett gammalt sädesmagasin från 1872 som hembygdsföreningen hyr av de militära myndigheterna. Här förvaras skrymmande delar av muséets samlingar, som större jordbruksredskap.
Magasinet är byggt i 3 våningar. Trapporna upp är utformade med tanke på att man skulle bära tunga säckar: höjdskillnaden mellan stegen är liten. Högst upp finns en samlingssal för ca 60 personer. Sommartid har vi verksamhet där, med musik och annan underhållning.
Om du vill besöka magasinet vid annan tid kontakta Erik Johansson (0522-643156) eller Birgitta Oscarsson (0522-87141).

Skolklasser brukar komma på studiebesök:


"Hela Hällebergsskolan åkte en dag i början av de fem veckorna till Bångens hembygdsmuseum, norr om Uddevalla. Där fick vi gå runt i grupper till olika stationer, t ex smedja, soldattorp, skola och lagård. En person tog emot på varje ställe och i smedjan och vid spinnrocken fick barnen prova på lite själva. Vid andra stationer handlade det mer om att lyssna, känna och titta."

««  Tillbaka till förra sidan